Yunanistan'da Gayrimenkul Sahibi Olanlar İçin Oturma İzni

Yunanistan hükümeti son zamanlarda Yunanistan'da gayrimenkul sahibi olmak isteyen AB üyesi olmayan vatandaşlar için beş yılda bir yenilenen, daha esnek oturma izni koşullarını tanıttı.
Ülkeye her türlü vizeyle giriş yapan veya legal yollarla Yunanistan'a yerleşen gayrimenkul sahibi AB üyesi olmayan vatandaşlar için verilen oturma izni yeni tip bir izindir.

Kimler beş yıllık oturma izni hakkından faydalanabilir?

  • Bireysel veya sahibi olduğu şirket hisselerinin toplam mal varlığı değeri minimum 250.000 € olma şartını sağlayan AB üyesi olmayan ülke vatandaşları.

  • Yasanın 4146/2013 sayılı mülkiyet ve oturma izni kararnamesinden önce Yunanistan'da minimum 250.000 €'ya satın alınmış veya güncel değeri minimum 250.000 € olan gayrimenkul sahibi olma şartını sağlayan AB üyesi olmayan ülke vatandaşları

  • Arsa satın almış veya arsasında devam eden inşaatın değeriyle inşaat şirketiyle yapılan kontratın toplam değeri minimum 250.000 € olma şartını sağlayan AB üyesi olmayan ülke vatandaşları.

  • Yazlık turistik konaklama amacı için kullanılmak üzere en az 10 yıllık kira anlaşması imzalamış, anlaşmanın değeri minimum 250.000 € olan gayrimenkul veya otel kontratına sahip AB üyesi olmayan ülke vatandaşları.

Oturma izni almak için hangi şartların sağlanmış olması gerekiyor?

  • Gayrimenkul tamamen kişinin kendisine ait olmalı.

  • Değeri minimum 250.000 € olan gayrimenkulün başka hak sahipleriyle paylaşılması durumunda hak sahiplerin evli olma şartı aranır. Diğer paylaşımlı mülkiyet durumlarında ancak yatırımcıların her birine en az 250.000 € pay düşüyorsa oturma izni verilir.

  • Eğer hak sahibi mülkü tüzel kişiler vasıtasıyla elde etmişse başvuran şirket hisselerinin %100'üne sahip olmalı.

  • Oturma izni aynı zamanda toplam değeri 250.000 € olan, ülke içinde birden fazla gayrimenkule sahip AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına da verilir.

  • On yıllık kira anlaşması durumunda kontrat, gayrimenkulün on yıllık kira değerinin tek ödemesinin karşılığı değerde olmalı.

 

Gayrimenkul Sahipleri Oturma İznini Ne kadar Süreyle Alabilirler?

 

Oturma izni 5 yıl geçerlidir fakat başvuran uygun koşulları sağlamaya devam ederse birden fazla kez yenilenebilir. Oturma izninin yenilenmesi durumunda gayrimenkul, başvuranın tam mülkiyetinde olmalı veya ilgili kiranın / kontratın aynı şartlarda devam ediyor olması gerekir.

Gayrimenkul Sahiplerinin Oturma İzni Çıkarma Süreci Nasıldır?

Adım 1: Bir Yunanistan'a giriş vizesi çıkarmak

Adım 2: Gerekli belgeleri toplamak:

 

  • Başvuru belgesinin 2 kopyası

  • Yakın zamanda çekilmiş 2 adet fotoğraf

  • Geçerli pasaportun onaylı kopyası veya Yunanistan ya da gidilen yerin ilgili kurumlarınca geçerliliği kabul edilmiş seyahat belgesi

  • Beş yıllık oturma izni için ''e-paravolo'' platformuna ödenmiş 500 € değerinde ücret makbuzu

  • Yetkili tapu dairesinden alınmış satın alma kontratı ve kontratın transfer kanıtı

  • Sigorta şirketinden alınmış, sağlık sigortası tutarını gösteren belge.

Oturma İzninin Çıkması Ne Kadar Sürer?

Bütün belgeler eksiksiz teslim edildiği takdirde oturma izninin çıkma süresi, ilgili otoritelere bağlı olarak iki ayı geçmemektedir. Gayrimenkul sahibi başvurusunu ilgili otoritelere sunduğu andan oturma izninin çıktığı karar anına kadar bu süreçten etkilenmez. Başvuru yaptıktan sonra başvuran kişi çalışma izni çıkana kadar mağdur olmaması için süresi bir yıllık olan bir kabul makbuzu alır. Başvurusu kabul edilmiş ve kabul makbuzu almış AB üyesi olmayan ülke vatandaşı hukuki olarak bir yıl süreyle Yunanistan'da ikamet edebilir. Bu sayede yatırımlarına ilişkin ve ilgili kurumlarla ilgili tüm hukuki işlemlerine devam edebilir.

Peki Ya Diğer Aile Üyeleri?

Başvuru süreci tamamlanmış AB vatandaşı olmayan kişiler aileleriyle birlikte hakları çerçevesinde ülkeye giriş yapabilirler. Aile üyeleri de başvuran kişiyle aynı süreçlerde geçer ve aynı oturma iznine sahip olurlar. Fakat bu izin çalışanları için geçerli değildir. Başvuran kişinin çocukları 21 yaşına kadar oturma izninden faydalanabilirler. Bundan sonra 24 yaşına gelene kadar oturma izni bağımsız bir şekilde yenilenebilir ve ardından ilgili göçmenlik yasasına göre tekrar yenilenmesi mümkündür.

Gayrimenkul Sahibi Oturma İznimle Diğer AB Üyesi Ülkelere Seyahat Edebilir Miyim?

Evet. Oturma izninizle ve uzun dönemli vizenizle Schengen bölgesi içindeki tüm ülkelere istediğiniz gibi seyahat edebilirsiniz. Oturma iznine sahip her vatandaş diğer üye ülkelere altı aylık bir süreçte üç aya kadar seyahat edebilir. Aynı zamanda çoklu giriş hakkı da elde ederler.

Oturma İzni Vatandaşlık Kabulü Almama İzin Verir Mi?

Gayrimenkul sahiplerinin almış olduğu oturma izninin süresi vatandaşlık için gerekli süreyi kapsamamaktadır.

Devremülk Ticari Amaçlı Olabilir Mi, Yoksa Konut Veya Ticari Amaçlı Karışımı Mı Olmalı?

Kontrat değeri en az 250.000 € olduğu sürece ülkenin yasaları ticari veya konut amaçlı olmasıyla ilgilenmez.

Gayrimenkul Piyasasının Yaptığı Herhangi Bir Kısıtlama Var Mı?

Dodecanese, Evros, Thesprotia, Kastoria, Kilkis, Lesvos, Xanthi, Preveza, Rodopi, Samos, Florina, Chios,Thera Adası and Skyros'a bağlı veya bunun gibi sınır bölgelerinde kısıtlamalar bulunur.

Gayrimenkul Sahibi Devremülkü satın Alabilmek İçin Mortgage Kullanabilir Mi?

Gayrimenkul sahibi Yunan vatandaşlarıyla aynı şekilde mortgage alabilir.

Oturma İzni Süresinde Gayrimenkul Devredilirse Ne Olur?

Eğer gayrimenkul beş yıllık oturma izni bitmeden devredilirse kişi oturma iznini kaybeder.

Gayrimenkulü Üçüncü Bir Şahsa Kiralamak Mümkün Mü?

Oturma iznine sahip AB üyesi olmayan ülke vatandaşı mülkünü kiralama hakkına sahiptir.


Daha fazla bilgi için websiteyi ziyaret ediniz.

Websitesi için tıkla